René Oskam, Dichter.

Inkt kruipt waar het niet gaan kan. Mijn eerste gedicht schreef ik toen ik 7 was. Het was voor mijn voetbaltrainer die 6 maanden in Barcelona ging studeren. Mijn spelling had ik verre van onder de knie en ik kon waarschijnlijk nog maar nét een pen fatsoenlijk vasthouden, maar de rijm was onberispelijk. Op mijn 9e ben ik begonnen met het schrijven van een dagboek. Hierin stonden vooral vrij letterlijke beschrijvingen van wat er op een dag gebeurd was. En af en toe ook gedichten.
Ik kan me niet herinneren dat er ooit iemand is geweest die mij aangemoedigd heeft dit te doen. In mijn directe omgeving van toen waren er ook geen mensen die zich bezighielden met het schrijven van gedichten. Door de jaren heen heb ik zo nu en dan eens gedichten geschreven: voor sinterklaas bijvoorbeeld, of voor andere jolige aangelegenheden. In 2014 had het broertje van mijn beste vriend een forum waar hij dagelijks gedichten op plaatste.
Elk weekend nodigde hij een gastdichter uit. Op de verjaardag van mijn beste vriend drong ik mezelf op als de gastdichter voor het weekend van 21 december 2014. Ik schreef een tamelijk flauw gedicht over de zonnewende. Uiteindelijk is dit moment in poëtische zin ook de zonnewende van mijn leven gebleken. Nog geen 2 jaar later had ik mijn eerste bundel uitgebracht en mijn baan opgezegd. Ik denk dat je het goed kan vergelijken met een actieve vulkaan: het kan jaren lang een beetje borrelen, maar ooit moet de vulkaan tot eruptie komen. En zo geschiedde. Ik had geen keuze. Inkt kruipt waar het niet gaan kan.
Vulkanische grond is vruchtbaar. Ik ben door te doen wat ik wil doen als mens ontzettend gegroeid. Ik probeer in mijn gedichten de wereld te duiden en door dat te doen heeft het mij geduid. Schrijven heeft mij zowel een doel als richting gegeven.
Het geeft me enerzijds de ruimte om de fijne dingen in het leven te kunnen oogsten, maar het biedt ook houvast op de moeilijkere momenten. Ondanks dat ik er tegenwoordig mijn geld mee verdien, is het nog stééds een hobby, maar óók een therapeut. Het is iets wat ik voor mezelf doe, maar waar ook andere mensen plezier van kunnen hebben. In de tussentijd geeft het me een enorme berg vrije tijd en daarnaast ook autonomie over mijn leven.
Ik denk dat ik een boek zou kunnen schrijven over alles wat het me heeft gebracht. Het bracht me een enorme dosis levensvreugde. Ik zou niet anders meer willen. Ik zou niet anders meer kunnen.

René Oskam.
René Oskam René Oskam René Oskam