Romy Kühne, Ontwerper.

Ik wandel graag, dan kijk ik om me heen en verwonder me over al het moois (en lelijks) dat ik zie. Van prachtige bomen en wolkenluchten tot de mooie grachtenpanden in Leiden die er al honderd(en) jaren staan en nog steeds de sfeer in de stad bepalen. Dat 'kijken en verwonderen' heb ik denk ik al heel vroeg meegekregen van mijn ouders, die bij alles nieuwsgierig waren en bij alles wel een mening hadden en deze ook met ons, mij en mijn broer en zusje, deelden en besproken. Ze lieten ons bewust naar dingen kijken en bij dingen stilstaan 'zie je hoe dat gemaakt is Romy, daar heeft iemand heel erg zijn best op gedaan.' Dat ècht kijken en bedenken hoe iets gemaakt is dat is denk ik destijds onbewust al de basis geweest voor wat ik nu doe; ontwerpen. Moeder natuur zal niemand ooit overtreffen als 'designer'wat mij betreft, maar met alles wat door mensen gemaakt wordt kunnen we inelkgeval ons best doen om het zo goed en mooi mogelijk en met aandacht te maken. Zo mooi dat het over 100 jaar nog bestaat en mensen er nog plezier van hebben, eraan gehecht zijn en er herinneringen omheen hebben gevormd.

Mooie 'dingen' het klinkt misschien oppervlakkig als ik dat zeg, maar ik vind ze belangrijk.

Je zou me ook best een materialist kunnen noemen, maar dan wel een sentimentele materialist; Ik hecht aan 'dingen' en 'spullen'. Ik heb toen ik op mijzelf ging wonen op marktplaats een theekastje uit de jaren 40 gekocht, een volkomen nutteloos meubel voor in mijn 13m2 kamertje, maar zo mooi vormgegeven en gemaakt dat het nu 25 jaar later nog in mijn inmiddels grote woonkamer staat en het gaat wat mij betreft ook nooit meer weg. Dat is wat ik hoop dat mensen hebben met de 'spullen'die ik maak. Dat mensen zich er een beetje aan gaan hechten, omdat ze het oprecht mooi vinden, omdat het kwalitatief goed en met aandacht gemaakt is, zodat het de tand des tijds kan doorstaan.

Ik raak daarbij geïnspireerd door de dingen die ik in het dagelijks leven en op mijn wandelingen om mij heen zie; architectuur, de natuur en ook de industrie, het is toch fantastisch wat wij als mensen allemaal in staat zijn te maken?! Wat mij betreft zetten we deze kracht niet altijd goed in, maar dat hoop ik met mijn producten dan anders te doen. Wat ik maak? Ik ontwerp interieurproducten en heb een extra fascinatie voor het ontwerpen van lampen, omdat deze voor mij de sfeer in een ruimte echt kunnen bepalen.

Maar wat ik vooral probeer te doen is mooie dingen maken, van goede kwaliteit, solide materiaal, dicht bij huis gemaakt, met persoonlijke aandacht, wat bloed, zweet en tranen en de hoop dat er over een paar generaties een meisje is dat voor het eerst op kamers gaat en van haar eigen geld een Romy Kühne Design lamp koopt die ze later in haar koophuis nog steeds boven de tafel heeft hangen en die nooit meer weggaat!

Romy Kühne.
Romy Romy Romy