Sanne Huisman, Singer, songwriter.

Toen ik jong was werd ik altijd ‘de dromer’ genoemd. Waarom ik zo werd genoemd begreep ik toen niet zo goed. Ben ik dan niet scherp en gevat genoeg? Nu ik ouder ben weet ik dat het een compliment is, want er is niets mooier dan kunnen dromen. Ik zocht altijd ergens iets achter; achter de emoties van anderen; waarom mensen zijn zoals ze zijn.
Als ik muziek luisterde wilde ik altijd weten wat de échte betekenis achter de muziek was. Waarom deze akkoorden? Waarom deze woorden? Hoe kan een emotie tot stand komen door een expliciete keuze van melodielijnen? Deze vragen hielden mij zo bezig dat ik zelf deze ‘rabbit hole’ indook.
Van jongs af aan begon ik al met het schrijven van verhaaltjes, gedichten en liedjes. Omdat ik YouTube - met de karaoke video’s - nog niet had ontdekt, schreef ik engelse nummers fonetisch op, zodat ik ze mee kon zingen. Toen ik werd aangenomen op de Herman Brood academie ging de doos van Pandora pas écht open: ik werd omringd met dromers.
Als kind begin je blanco. Een schone lei die nog helemaal ingevuld kan worden. Met die gedachte heeft ook muziek voor mij vorm gekregen. Je begint nergens en opeens vormt het zich tot iets wat je misschien in eerste instantie niet had verwacht. Emoties en gevoelens worden tot iets gekneed waar andere mensen zich misschien wél in kunnen herkennen. Mensen bereiken met iets kwetsbaars, met een vrije interpretatie is mijn grootste passie.
Ik heb vaak te horen gekregen dat muziek geen brood op de plank brengt en dat ik een ‘echte baan’ moet zoeken. Maar wat is dat dan een ‘echte baan?’ Ik merkte dat veel mensen vaak zeiden dat ze druk waren en dat het daarom automatisch ook goed in hun leven ging. ‘Druk’ kreeg de nieuwe betekenis: ‘succesvol’. Toen ik ouder werd kwam ik er achter dat dat helemaal niet haalbaar is. Steeds meer mensen om mij heen begonnen zich te schamen als ze niet druk genoeg waren. Er wordt een enorme druk gelegd op het leven zoals dat nu de norm is.
Ik haal het meeste geluk uit het leven als ik zorgvuldig te werk kan gaan, de tijd kan nemen en goed voor mijzelf kan zorgen.
Creativiteit kun je niet pushen. Creativiteit betekent voor mij dat je niet geleefd wordt maar dat je keihard lééft. Met je voeten in de zee, handen in lucht en de zon op je gezicht. Dat je inspiratie haalt wat op het eerste gezicht misschien wel inspiratieloos lijkt. En dat je schoonheid ziet in iets wat lelijk is.
Dat je kunt doen waar je plezier in hebt en dat je tijd voor jezelf kunt nemen om te groeien, zowel fysiek als mentaal.

Zonder schaamte het leven door, is voor mij de betekenis van geluk.

Sanne Huisman
Sanne Sanne Sanne