Tim Juffermans, Illustrator, vormgever, kunstenaar.

Tim Juffermans - Ik heb de drive om mijn fantasie te visualiseren in de realiteit...

Proloog:

Proloog: Ik maakte een rafttocht in de bergen over de Rio Fonce (Colombia, 2010) toen ik iets hoorde wat mij deed denken aan een tattoo machine, een geluid dat mij niet vreemd is. Verwoed keek ik om mij heen, zoekende naar een tattooshop ergens tussen de bomen van de jungle. De gids lachte om mij en vertelde dat het geluid dat ik hoorde geproduceerd werd door een piepklein vogeltje. Het vogeltje bleef onzichtbaar en hierdoor sloeg mijn toch al rijke fantasie op hol. De rest van de rafttocht heb ik zitten peinzen over hoe een vogel eruit zou moeten zien die dat soort geluid maakt. Toen ik eindelijk weer in de nabijheid was van een stuk papier en een potlood ontwierp ik een tatoëervogel, een op het eerste oog doodnormale vogel, maar met een tatoeagemachine als kop. Deze speelse integratie van natuur en techniek is de essentie geworden van mijn artistieke werk. Over de afgelopen 12 jaar is dit uitgegroeid tot een krachtige post-apocalyptische toekomstvisie. De mensheid is verdwenen of wellicht uitgestorven, maar de sporen die zij hebben nagelaten zijn een integraal deel geworden van het landschap. In mijn werk onderzoek ik de wisselwerking tussen utopie en dystopie en biedt een originele kijk op één van de centrale problemen van onze tijd, de impact van onze levensstijl op de Aarde.

Al mijn hele leven teken ik veel. Als kind van vier maakte ik mijn eerste fantasierijke tekeningen. Zo tekende ik een draak gemaakt van verschillende lapjes stof op rolschaatsen en bijvoorbeeld een halfnaakte clown die op de grond plaste terwijl hij met één hand een taartje omhoog hield met een praatwolkje waarin ‘ik ben lief’ stond. Rond mijn zesde tekende ik mijn eerste strip over een detective die ook tekenaar was. Twee beroepen die ik zelf ook ambieerde.
De liefde voor tekenen en het visualiseren van mijn fantasie in de realiteit is naarmate de jaren verstreken niet verdwenen. Wanneer ik op de middelbare school voor een vervolgopleiding moest kiezen was het voor mij direct helder dat ik naar de kunstacademie wilde. Ik koos voor de opleiding ‘illustratie’ aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gekregen.
De liefde voor het vak is langzaam uitgegroeid tot een fijne obsessie om dingen te maken. Ik word gelukkig van het creëren van nieuw werk. Het is een belangrijk onderdeel geworden van mijn identiteit en van mijn bestaan.
Sinds ik in 2009 ben begonnen met mijn ontwerpbureau, Studio 071, heb ik voor nationale en internationale opdrachtgevers en projecten gewerkt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: H&M, Siemens, Lipton Ice, De Rijksoverheid, Q-Dance, VTwonen/SBS6: Weer verliefd op je huis, Bever Sport, EO, PVDA en René Oskam. Het is mijn ambitie om niet alleen als ontwerper, maar ook als onafhankelijk kunstenaar verder te groeien. Sinds 2015 ben ik mijn werkveld steeds meer aan het verleggen naar kunst en streef ik ernaar om hier het merendeel van mijn tijd aan te kunnen besteden en hier ook het merendeel van mijn inkomsten uit te kunnen verwerven.
Het is mijn ambitie om wereldwijd te exposeren en na mijn dood werk achter te laten op deze wereld.
Genoeg om naar toe te werken dus…

Tim Juffermans.
Tim Juffermans Tim Juffermans Tim Juffermans